21-08-2021

Hollander: ‘Het plezier is weer terug!’

Megan Hollander is klaar voor de Paralympische Spelen. De 23-jarige parabadmintonster reist aanstaande dinsdag samen met bondscoach Ilse van de Burgwal af naar Tokio, waar het Paralympisch badmintontoernooi op 1 september start. Tijd voor een interview met Megan!

Je gaat naar Tokio. Hoe voelt dat?
”Het voelt nog steeds onwerkelijk. Ik had me er al bij neergelegd dat ik er niet heen zou gaan en toen ik hoorde dat ik wel heen mocht duurde het best lang voordat ik het besefte.”

Je deelname is lang onzeker geweest door nogal complexe regels. Kun je uitleggen hoe dit gegaan is?
”Omdat badminton nieuw is op de Paralympische Spelen zijn ze nog aan het uitvogelen hoe en wat. Hierdoor kon je je voor het enkelspel ook plaatsen via de dubbel en mix. Omdat ik die beide niet speel konden we niet reëel bekijken wat mijn kansen waren. Toen we hoorden dat er in mijn klasse drie meiden zich via de dubbel hadden geplaatst, één via de mix en maar twee via de single was dat een heel dubbelbeeld. Het blijft immers een single event. Ik wist toen wel dat er nog wildcards te vergeven waren, maar niemand wist precies hoeveel dus ook dat was weer onzeker. Ik had me al voorbereid dat ik dus niet naar Tokio zou gaan maar kreeg toen op 17 juli het verlossende telefoontje dat ik een wildcard had gekregen.”

Hoe bereid je je momenteel voor op Tokio?
”Ik train momenteel driemaal per week in Arnhem op de baan onder begeleiding van Ilse van de Burgwal. Thuis doe ik nog twee keer per week core stability. Vanwege mijn enkel is hardlopen geen optie dus ik probeer zoveel mogelijk cardio op de baan te doen.”

Welke tegenslagen heb je moeten overwinnen om hier te staan?
”Ik heb genoeg moeten doorstaan. Pesten, depressies, het ziek worden en het overlijden van mijn moeder. Maar natuurlijk ook corona. Tijdens de coronacrisis kreeg ik de tijd om alles vanaf het ziek worden van mijn moeder echt te verwerken. Dit heeft er zelfs voor gezorgd dat ik gezegd heb te stoppen met badminton en ben vertrokken uit Arnhem. Maar na een paar maanden ben ik teruggekomen op die beslissing. Wel ben ik minder gaan trainen om het leuk te houden voor mezelf.”

Corona beïnvloedt de Paralympische Spelen. Hoe voelt dat voor jou?
”Dat voelt voor mij natuurlijk ook zo. De testen en het bloedprikken voordat je gaat, het testen bij aankomst en daarna iedere ochtend haalt toch een bepaalde sfeer weg. Vooral het feit dat je extra voorzichtig moet zijn om geen corona op te lopen.”Waar kijk je het meest naar uit?
”Ik kijk het meest uit naar de ervaring. Ik heb op veel toernooien gestaan wereldwijd, maar dit is toch iets anders. Je bent hier niet alleen met je teamgenoten maar samen met alle Paralympische TeamNL-sporters. Die sfeer zal ook heel anders zijn.”

Wanneer zijn de Spelen voor jou geslaagd?
”De Spelen zijn voor mij geslaagd als ik met een lach de baan op kan en met een lach er af kan komen. Ik ben in 2019 en het begin van 2020 de lol in badminton verloren, dus voor mij is het heel belangrijk om plezier te hebben op de baan en met een lach kunnen spelen. Als ik dat kan, zijn de Spelen voor mij geslaagd. Alhoewel, een medaille zou het natuurlijk nog beter maken.”

Halve finales in Kroatië en Bulgarije

Afgelopen weekend namen een aantal Nederlandse spelers deel aan de Croatia Open en de Bulgaria Junior. In beide toernooien behaalden we halve finaleplaatsen.

Flora Wang wint Austrian U17 Open

Flora Wang heeft goud gewonnen in het vrouwenenkel en gemengddubbel op de Austrian U17 Open.

Tirtosentono/De Wit uitgeschakeld in tweede ronde Italian International

Op de Italian International in Milaan zijn de Nederlandse spelers helaas uitgeschakeld voor de kwartfinales.

Bijscholing trainers badmintonscholen

Op zaterdag 15 mei vond er een bijscholing plaats voor trainers van de de samenwerkende badmintonscholen. De bijscholing werd verzorgd door bondscoach singles, Henri Vervoort.

Brons voor Piek/Tabeling en Jille/Van der Lecq op EK

De Nederlandse badmintonploeg heeft twee medailles veroverd op de Europese Kampioenschappen badminton in Madrid (Spanje). Een finaleplaats zat er helaas niet in, maar zaterdag staan de koppels Selena Piek/Robin Tabeling (gemengd) en Ruben Jille/Ties van der Lecq (mannen) wel op het podium met een fraaie bronzen plak.

Topbadminton wordt mede mogelijk gemaakt door:


tekst-onderlogos1 NOC onderlogos BWF onderlogos Nederlandse loterij BE onderlogos fz forza 106 77 Core Emblem White